Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön

Napozó Kézikönyv, 2. rész: A helyes napozás szabályai

Ugyan a szezon végéhez közeledünk, a napsugárzás továbbra is erős, így az augusztusra tervezett nyaralás alatt is fokozott figyelmet kell fordítanunk a fényvédelemre. Fontos, hogy mikor és hogyan tartózkodunk a napon, hiszen a megfelelő védőkrém használatával és egy kis odafigyeléssel könnyen megóvhatjuk bőrünket a káros napsugaraktól, sőt, a hazaérkezés után sokkal tovább élvezhetjük a nyaralásra emlékeztető napbarnított bőrszínt.

A napozás általános szabályai

Nyáron dél és délután három között ne menjünk a napra, tanácsolja sok tévéműsor és magazin. A Harangvölgyi Institute-ban mi azt javasoljuk a vendégeinknek, hogy délelőtt tizenegy és délután négy között kerüljék a direkt napsugárzást. Ha mégis úsznak, vitorláznak vagy bármi okból a napon tartózkodnak, szorgalmazni szoktuk az erős fényvédő használatát, illetve a kalap és a hosszú ujjú felső viselését.

A legnagyobb tévhit a napozással kapcsolatban

Meglepő, de árnyékban is lehet barnulni. Mi több, bár ellentmondásos, fényvédő használata mellett is elérhetjük a kívánt nyári bőrszínt – a hosszantartó eredmény kulcsa ugyanis a a fokozatosságban rejlik. A lépcsőzetes barnulás során nem hirtelen égetjük le a hámot, így elkerüljük a hirtelen hámcserét, tehát a nyári színünk tovább megmarad.

Napozó Kézikönyv, 2. rész: A helyes napozás szabályai

Mire figyeljünk napozáskor?

Többször, rövidebb ideig, fényvédő használatát követően tartózkodjunk a napon, és az első napozást követően folyamatosan növeljük a napon töltött idő mennyiségét a bőrtípusunktól függően:

 • zsírhiányos bőr: 5–10 perc,
 • normál bőr: 10–15 perc,
 • zsíros bőr:  20–30 perc.

A megadott időtartamok természetesen átlagos reakcióképességű bőrökre érvényesek. Ha a bőrtípusok gyulladásra is hajlamosak, akkor a maximális napozási időt csak hosszabb idő után érhetjük el.

A szűrt fény mindenkor növeli a barnaságot, és nagy előnye, hogy bőrgyulladás sem jön létre. A mozgás is a kívánt bőrszín elérését szolgálja, mert a melanin képződés az egész testen egyforma lesz. Mindazonáltal legyünk óvatosak, hiszen mozgás közben a felfokozott vérkeringés következtében nemcsak a melaninban, hanem a hemoglobinban is elnyelődik a fény, melynek következtében több UV sugarat nyel el a bőr, tehát nagyobb a leégés veszélye.

A barnulás tudományos háttere

A bőr színét a melanin nevű festékanyag adja. Keletkezését az alábbi folyamat  szemlélteti:

FENIL-ALANIN (aminosav) → TIROZIN (aminosav) → DIOXI-FENIL-ALANIN (a melanin előanyaga) → MELANIN (bőrfesték)

A reakció enzimatikus folyamat, amelyhez oxidáló enzimre, a tirozinázra van szükség. Az enzimaktivitást Cu++-ionok, valamint az enyhén lúgos közeg biztosítja.

A melanin színe vörös, ekkor neve feomelaninés fekete, neve eumelanin.

A bőrfesték jelentős szerepet játszik a fényvédelemben, védi az osztódásra képes sejtek sejtmagjaiban az örökítő anyagot a DNS-t.

A keletkező melanin sötétedni képes napfény, ultraibolyafény hatására. Ezt a változást nevezzük direkt festékképzésnek.

Ha viszont a banulást a folyamatábra szerinti melaninképzés előzi meg, ez az indirekt barnulás. Az ilyen bőrök gyorsan károsodnak a napon, jellemzőjük a leégés.

A melanin színének meghatározásában, reakcióiban fontos tényezők a napfény ibolyántúli sugarai, melyek eltérően hatnak a különböző bőrtípusokra. Ezeket a bőrtípusokat Thomas B. Fitzpatrick amerikai bőrgyógyász az 1970-es években rendezte számszerűsített skálába annak megfelelően, hogy hogyan reagálnak az ultraibolya sugarakra.

Napozó Kézikönyv, 2. rész: A helyes napozás szabályai

Bőrtípus megnevezése, illetve annak védelme a napfény káros hatásai ellen:

 1. Fehér, sosem barnul le, csak leég:
  • Gyulladásos folyamatok csökkentése, hidratálás, fényvédelem, bőrpuhítás
 2. Fehér, azonnal leég, nehezen barnul
  • Gyulladásos folyamatok csökkentése, hidratálás, fényvédelem, bőrpuhítás
 3. Fehér, gyorsan barnul, ritkán ég le
  • Gyulladáscsökkentés, hidratálás, fényvédelem, bőrpuhítás
 4. Fehér, sosem ég le, csak lebarnul
  • Hidratálás, fényvédelem, bőrpuhítás
 5. Barna bőr
  • Hidratálás, bőrpuhítás
 6. Fekete bőr
  • Hidratálás, bőrpuhítás

Az egyes bőrtípusokban a feo- és eumelanin aránya különbözik, így belátható, hogy fényvédelem annál biztosabb a szervezetben, minél több eumelanint tartalmaz az adott bőrtípus.

Fizikai fényvédelem a Harangvölgyi Institute legújabb termékével

A Napozó Kézikönyv sorozatunk első részében már írtunk a nemrég bemutatott HV SUN CARE Face SPF30 termékünkről, mely fizikai fényvédőinek köszönhetően a bőrön maradva tükörként veri vissza a káros sugarakat.

A kizárólag fizikai fényvédőket tartalmazó krém kapszulázott (nem nano) titán-dioxidot, illetve cink-oxidot tartalmaz. További összetevői között szerepel:

 • α-bisabolol: nyugtat és csökkenti a gyulladást
 • gyömbér: természetes fényszűrő anyag, ami nem utolsó sorban a keringést is javítja
 • tokoferol: antioxidáns

Napozó Kézikönyv, 2. rész: A helyes napozás szabályai

A termék illatmentes és nem tartalmaz szintetikus anyagot. Vivőszere egy V/OV emulzió, melynek víztartalma sokkal magasabb, mint az O/V emulzióé. Emulgeátora mesterséges cukortenzid. Kíméletes a bőrrel, fokozza annak hidratációját, vízfelvevő és vízmegkötő képességű. A vivőszer a bőrre kerülve pillanatok alatt felszívódik. A bőr vízmegkötését a nátrium-laktát fokozza, melynek nagy előnye, hogy ellenáll az UV- sugarak károsító hatásainak.

Zárszó

Bízunk benne, hogy Napozó Kézikönyvünk, valamint a HV Sun Care Face 30SPF termékünk segítségével hozzájárulhatunk a tudatos és biztonságos napozáshoz.

Óvjuk és ápoljuk bőrünket!

10% KEDVEZMÉNY
az első rendelésedből

Iratkozz fel hírlevelünkre most és megajándékozunk egy 10%-os online kuponkóddal! Termékinformációk, kezelés ismertetők, szépségápolási tippek és promóciós ajánlatok a Harangvölgyi Institute-tól egyenesen a postafiókodba.

Updating…
 • Nincsenek termékek a kosárban.